Design με φυσικά υλικά

4+4 fast labs

H «πηλΟίκο» α.μ.κ.ε. συνδιοργανώνει με την Περιφέρεια Κρήτης, με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, για δεύτερη συνεχή χρονιά τη δράση:

Design με φυσικά υλικά 

4+4 fast labs

στο Καλλιτεχνικό Χωριό «Βερέκυνθος» στα Τσικαλαριά Χανίων από τη 1 έως και τις 4 Σεπτεμβρίου του 2022 με κύριο αντικείμενο την εφαρμογή παραδοσιακών και καινοτόμων ψηφιακών τεχνικών σε φυσικά και ανακυκλώσιμα υλικά για τη σχεδίαση και δημιουργία σύγχρονων εικαστικών, αρχιτεκτονικών και χειροτεχνικών αντικειμένων.
Για το σκοπό αυτό θα πραγματοποιηθούν, με τη συνεργασία ειδικών διδασκάλων και φορέων από την Κρήτη και το εξωτερικό, 4+4 ταχύ-εργαστήρια (fast labs).
Θα ακολουθήσει έκθεση στο "Μουσείο Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου" στον Πλατανιά.

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού
Με την υποστήριξη
Χορηγοί

Τα εργαστήρια απευθύνονται σε επαγγελματίες του κλάδου της σχεδίασης και κατασκευής καλλιτεχνικών και χειροτεχνικών αντικειμένων, καλλιτέχνες, χειροτέχνες, αρχιτέκτονες, διακοσμητές, καθώς και σε φοιτητές της Αρχιτεκτονικής Σχολής ή παραπλήσιων σχολών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Fast lab_1
εφαρμογή ειδικών διακοσμητικών κονιαμάτων από ωμό πηλό

Στο εργαστήριο αυτό, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα χαρακτηριστικά και τα συστατικά του ωμού πηλού και τους τρόπους προετοιμασίας ενός επιχρίσματος βάσης και φινιρίσματος υψηλής αισθητικής. Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στις δυνατότητες που προσφέρει αυτό το υλικό στην τέχνη με τη πειραματική εφαρμογή Κρητικού πηλού διαφορετικών ποιοτικών χαρακτηριστικών. Το εργαστήριο θα είναι συνέχεια του αντίστοιχου περσινού όπου θα γίνει προσπάθεια να κατασκευαστεί ένα murales.

Διδάσκει η Isabella Breda

Αρχιτέκτονας, κεραμίστρια και designer με εμπειρία στις αποκαταστάσεις και στην αρχιτεκτονική με πηλό. Οι δημιουργίες της χαρακτηρίζονται από τη συνεχή αναζήτηση μιας εκφραστικής γλώσσας, αφής και συναισθήματος πάνω σε αρμονικά σχήματα.

Υπεύθυνη υποστήριξης: Κατερίνα Βιέννα - Interior designer, μέλος εταίρος της πηλΟίκο α.μ.κ.ε

Fast lab_2
ψηφιακή χειροτεχνία, τέχνη και αρχιτεκτονική

Μετά την εισαγωγή στην έννοια της ψηφιακής χειροτεχνίας – Digital craft και στον αλγοριθμικό σχεδιασμό - Algorithmic design που έγινε το 2021 φέτος θα γίνει ένα βήμα παραπέρα. Θα προετοιμαστεί η σχεδίαση (Design) κάποιων χειροτεχνικών / καλλιτεχνικών αντικειμένων, η οποία θα ολοκληρωθεί τις πρώτες μέρες της δράσης και θα υλοποιηθούν τουλάχιστον 4 πρωτότυπα σε 4 διαφορετικά εργαστήρια του Βερέκυνθου:

  1. στο εργαστήριο υφαντικής τέχνης της Σοφίας Βασιλειάδου (fast lab 5)
  2. στο κεραμικό εργαστήριο της Ασπασίας Βασιλάκη (fast lab 6)
  3. στο εργαστήριο δέρματος του Αντώνη Κουρκουνάκη (fast lab 7)
  4. στο εργαστήριο αργυροχρυσοχοΐας του Γιώργου Αρχοντάκη (fast lab 8)

Στόχος η δημιουργία τουλάχιστον 4 πειραματικών πρωτοτύπων αντικειμένων με σχετική σχεδιαστική συνάφεια, ώστε οι συμμετέχοντες να εξελίξουν τις τεχνικές τους γνώσεις και να προσεγγίσουν το σύγχρονο Design και την ιδέα της ψηφιακής χειροτεχνίας.

Διδάσκει η Rossella Siani

Αρχιτέκτονας Phd, ερευνήτρια στην αρχιτεκτονική τεχνολογία και ειδική στον παραμετρικό σχεδιασμό και την ψηφιακή κατασκευή, εργάζεται σε καινοτόμα πειράματα εγκαταστάσεων, επίπλων και ψηφιακής χειροτεχνίας .
Έχει ιδρύσει και διευθύνει τον οργανισμό VAHA, ο οποίος ασχολείται με τη βελτιστοποίηση της ψηφιακής κατασκευής στην αρχιτεκτονική, τη χειροτεχνία και τη τέχνη.

Υπεύθυνη υποστήριξης: Δήμητρα Καδά - τελειόφοιτη Σχολής Αρχιτέκτων ΠΚ, εθελόντρια της πηλΟίκο α.μ.κ.ε

Fast lab_3
κατασκευή ξύλινης κατασκευής με αρθρώσεις χωρίς τη χρήση μεταλλικών ελασμάτων

Το εργαστήριο αυτό θα επικεντρωθεί στο ξύλο σαν υλικό καλλιτεχνικής και αρχιτεκτονικής σύνθεσης και κατασκευής επικεντρώνοντας την προσοχή στη κατασκευή αρθρώσεων χωρίς τη χρήση μεταλλικών στοιχείων (βίδες, ελάσματα, ήλοι κ.α.). Θα εφαρμοστούν παραδοσιακές τεχνικές ξύλινης  δόμησης από τη νήσο Chiloe’ της Χιλής από τον Αρχιτέκτονα Renato Vivaldi ο οποίος για πολλά χρόνια εργάστηκε και έζησε στο μέρος αυτό. Ο Ψηφιακός σχεδιασμός υπό την επίβλεψη του Σώζοντα Κρικέλη θα βοηθήσει στη καλύτερη απεικόνιση των κόμβων αλλά και της συνολικής κατασκευής που ελπίζουμε ότι θα προκύψει από το εργαστήριο αυτό.

Διδάσκει ο Renato Vivaldi

Αρχιτέκτων Msc, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο “Χιλή” του Βαλπαραίσο, στο Πανεπιστήμιο “Roma ΙΙΙ” και “La Sapienza” της Ρώμης . Το 1976 πήγε στη Chiloé, όπου και ίδρυσε το αρχιτεκτονικό γραφείο “Taller Puertazul”, το οποίο ειδικεύεται στην παραδοσιακή και σύγχρονη αρχιτεκτονική χτισμένη από ξύλο στο Αρχιπέλαγος της Chiloé. Από το 1983 ζει στην Ιταλία, όπου ασχολείται με τη βιωσιμότητα και συμμετείχε στην ανάπτυξη της περιοχής της Sabina. Το έργο του έχει δημοσιευτεί σε πολλές χώρες της Αμερικής και της Ευρώπης.

Υπεύθυνοι υποστήριξης: Σώζων Κρικέλης - Αρχιτέκτων, Ζέτα Χρυσαφάκη - Αρχιτέκτων MSc, μέλος εταίρος της πηλΟίκο α.μ.κ.ε

Fast lab_4
Design με ωμό πηλό και ήχος

Το εργαστήριο είναι συνέχεια του αντίστοιχου fast lab του 2021 και αποτελεί εξέλιξή του. Η σχεδίαση με ωμό πηλό επικεντρώνεται στη κατασκευή μιας ηχητικής συσκευής ή μιας ηχοαποροφητικής επιφάνειας αξιοποιώντας κάποια φυσικά χαρακτηριστικά του υλικού αυτού. Ο κεραμίστας Γιάννης Βλαβογιλάκης με εμπειρία σε κεραμικά μουσικά όργανα θα έχει την υποστήριξη του Sergio Sabbadini όσο αφορά το υλικό και τις τεχνικές υλοποίησης του “αντικειμένου”. Ειδικός τεχνικός ήχου θα καθοδηγήσει τεχνικά τη σχεδίαση. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν στη διδικασία αυτής της πειραματικής διαδικασίας πρωτοτυποποίησης.

Διδάσκει Sergio Sabbadini

Αρχιτέκτονας ειδικός στην Αρχιτεκτονική και στο Design με άψητο πηλό. Έχει εργαστεί στο Κέντρο Ecologique Européen Terre Vivante στη Γαλλία. Λέκτορας στο Politecnico di Milano. Τεχνικός A.N.A.B. και retenergie. Είναι ευρωπαϊκός εκπαιδευτής ECVET σε πηλοκονιάματα (Learnwithclay paternity), μέλος του συνεταιρισμού Alekoslab και της ερευνητικής ομάδας LCA.

και ο Γιάννης Βλαβογιλάκης

Κεραμίστας από το 1987, έχει επικεντρωθεί στον πειραματισμό και την έρευνα της κεραμικής τέχνης. Από το 1999 διατηρεί εργαστήριο στον Βερέκυνθο όπου διδάσκει επίσης κεραμική τέχνη σε ενήλικες.  Έχει δουλέψει μικρές παραγωγές και κυρίως μοναδικά έργα και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις.

Υπεύθυνες υποστήριξης: Μαρία Μανδαλάκη -  Αρχιτέκτων Δρ.Επίκουρη καθηγήτρια ΠΚ και Τίνα Μικρού - Αρχιτέκτων, διδάσκουσα Αρχιτεκτονική Σχολή ΕΜΠ

 

Υπεύθυνος γενικής υποστήριξης: Γιώργος Κωνσταντινίδης, Designer

Διάρκεια

Τα εργαστήρια θα διεξαχθούν, τις ημέρες 1, 2 και 3 Σεπτεμβρίου από τις 9:00 έως τις 13:00 και από τις 16:00 έως τις 20:00 και την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου από τις 9:00 έως τις 13:00
Όλα τα εργαστήρια διαρκούν και τις 4 ημέρες και κάθε συμμετέχοντας μπορεί να παρακολουθήσει μόνο ένα εργαστήριο. Τα fast labs 5,6,7,8 θα γίνουν εντός του fast lab 2 και αποτελούν αναπόσπαστα τμήματά του.
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων ανά εργαστήριο, 10 άτομα.
Σε κάθε εργαστήριο προβλέπεται η ένταξη 1 ατόμου από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (μετανάστες, άτομα σε περίοδο επανένταξης κ.α.) και 1 ατόμου με κινητικά προβλήματα.
Σε περίπτωση που οι αιτήσεις για συμμετοχή είναι περισσότερες από 10 ανά εργαστήριο θα γίνει επιλογή μετά από εξέταση των αιτήσεων.

Κόστος

Το κόστος κάθε εργαστηρίου θα είναι μηδενικό για Αμεα και ευπαθείς ομάδες
50€ για φοιτητές και
70€ για τους υπόλοιπους.

Οι καλλιτέχνες και χειροτέχνες του Βερέκυνθου θα μπορούν να συμμετέχουν ή να παρακολουθούν τα μαθήματα δωρεάν.

Πληροφορίες & εγγραφή

pilikoteam@gmail.com
Στείλτε μας στο παραπάνω email:
ονοματεπώνυμο
ιδιότητα 
τηλέφωνο
εργαστήριο που θέλετε να συμμετάσχετε 1 , 2, 3 ή 4
έχετε κάποια σχέση με το αντικείμενο του εργαστηρίου;
Ιωνίας 6, Χανιά
pilikoteam@gmail.com
cross-circletext-align-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram