3 ΝΗΣΙΑ • 3 ΦΥΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

ΣΥΜΠΟΣΙΟ - ΕΚΘΕΣΗ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

H «πηλΟίκο» α. μ. κ. ε. υπό την αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Πλατανιά , την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, καθώς και με την υποστήριξη του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Χανίων, του Πολυτεχνείου Κρήτης και του διεθνούς οργανισμού «città della terra cruda», προγραμματίζει τη δράση:

3 ΝΗΣΙΑ • 3 ΦΥΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

στο παλιό δημοτικό σχολείo της Κοινότητας Λάκκων του Δήμου Πλατανιά, τον Σεπτέμβριο του 2023.

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
ΧΟΡΗΓΟΙ

H εταιρεία μας έχει προσκαλέσει καταξιωμένους  αρχιτέκτονες  και τεχνίτες από τρία νησιά παρόμοιου μεγέθους όπου η παραδοσιακή τους Αρχιτεκτονική χαρακτηρίζεται από ένα κύριο φυσικό υλικό. Η Κρήτη από τη πέτρα, η Σαρδηνία από τον πηλό και η Χιλιανή Τσιλοέ από το ξύλο. Η συνάντηση θα γίνει στο παλιό δημοτικό σχολείο της ορεινής κοινότητας των Λάκκων στα Λευκά όρη της Κρήτης όπου εκτός από το διήμερο συμπόσιο και τη φωτογραφική αρχιτεκτονική έκθεση θα πραγματοποιηθεί εβδομαδιαίο κατασκευαστικό εργαστήρι. Με τη δράση αυτή σκοπεύουμε να προσεγγίσουμε και να αξιολογήσουμε την εφαρμογή των υλικών αυτών στη σύγχρονη αρχιτεκτονική.

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Η δράση θα διεξαχθεί στο χώρο του παλιού δημοτικού σχολείου των Λάκκων, Δήμου Πλατανιά, μια από τις 12 κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Μουσούρων. Η ορεινή αυτή κοινότητα βρίσκεται κοντά στο οροπέδιο του Ομαλού και ουσιαστικά εντός του εμβληματικού ορεινού όγκου των Λευκών Ορέων της Κρήτης. Τόσο στο οροπέδιο όσο και στον ορεινό όγκο συναντάμε μια μοναδική αρχιτεκτονική ξηράς λιθοδομής.

ΣΤΟΧΟΣ

Ο στόχος της δράσης που προτείνουμε είναι διπλός. Από τη μια η έρευνα και η ανάδειξη των αειφόρων χαρακτηριστικών που αφορούν τα τρία σημαντικότερα φυσικά δομικά υλικά, την πέτρα, το ξύλο και τον πηλό στη σύγχρονη αρχιτεκτονική εστιάζοντας τρία συγκεκριμένα νησιά, την Κρήτη, τη Σαρδηνία και τη Τσιλοέ. Από την άλλη η αξιοποίηση του παλιού λιθόκτιστου σχολικού κτίσματος της κοινότητας κατά τη διάρκεια μιας διεθνούς πολιτιστικής δραστηριότητας ώστε να λειτουργήσει αναζωογονητικά στη τοπική κοινωνία και να αναδείξει νέες δυνατότητες και ευκαιρίες.

ΟΜΙΛΗΤΕΣ, ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ

Στις δραστηριότητες που θα διεξαχθούν έχουν προσκληθεί επιστήμονες και τεχνίτες, που προέρχονται κυρίως από αυτά τα τρία νησιά, για να καταθέσουν τις εμπειρίες και τις απόψεις τους. Στο εργαστήριο που προβλέπεται, θα συμμετέχουν επίσης αρχιτέκτονες και έμπειροι τεχνίτες.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ

Στις δράσεις θα μπορούν να συμμετέχουν εκτός από τους ίδιους τους κατοίκους των Λάκκων και των γύρω οικισμών, φοιτητές και επαγγελματίες του κλάδου της αρχιτεκτονικής σχεδίασης και κατασκευής, αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, συντηρητές, διακοσμητές, καλλιτέχνες, τελειόφοιτοι της Αρχιτεκτονικής Σχολής ή παραπλήσιων σχολών από την Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η δράση απευθύνεται κυρίως σε νέους χωρίς όμως να αποκλείεται καμία ηλικιακή ομάδα. Ενθαρρύνεται η συμμετοχή νέων από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, κυρίως από τις κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Μουσούρων. Ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η ένταξή τους στις δραστηριότητες θα διευρύνει τις γνώσεις τους και τις ικανότητες τους και θα ενισχύσει την ένταξη τους σε παραγωγικούς τομείς όπως αυτός των κατασκευών.

ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ

Η δράση διαρθρώνεται σε τρία μέρη:

  1. ένα θεωρητικό ‐ διδακτικό μέρος 8+8 ωρών (2 ημερών) αναβιώνοντας κατά κάποιο τρόπο τη διδασκαλία στις ανενεργές σήμερα σχολικές αίθουσες.
  2. ένα πληροφοριακό – αρχειακό μέρος με την οργάνωση σχετικής αρχιτεκτονικής / φωτογραφικής Έκθεσης και
  3. ένα πρακτικό – βιωματικό μέρος με την κατασκευή μιας αρχιτεκτονικής / καλλιτεχνικής δημιουργίας με τη χρήση των τριών υλικών (πέτρα, πηλός, ξύλο) στον αύλειο χώρο του σχολείου, αποτύπωμα της δράσης σε δημόσιο χώρο.

ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

Την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στρογγυλής τράπεζας για μια δημιουργική αποτίμηση της σύγχρονης αρχιτεκτονικής με φυσικά υλικά. Στην συζήτηση θα μπορούν να συμμετέχουν εκτός από τους διδάσκοντες και τους συμμετέχοντες, στελέχη από την τοπική αυτοδιοίκηση και κάτοικοι της περιοχής.

ΚΟΣΤΟΣ

Η συμμετοχή στο συμπόσιο και η είσοδος στην έκθεση θα είναι δωρεάν.
Το κόστος συμμετοχής για το εργαστήριο είναι 200€
Άνεργοι και φοιτητές 150€
Για τα άτομα με ειδικές ανάγκες θα υπάρχει η δυνατότητα να συμμετέχουν χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την διανυκτέρευση, τη διατροφή και την εγγραφή στο: pilikoteam@gmail.com

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Α. ΣΥΜΠΟΣΙΟ

Σάββατο 9/9/2023 & Κυριακή 10/9/2023

Εισαγωγή: χαιρετισμοί από αντιπροσώπους φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης

Ενότητα 1:  Σύγχρονες δομικές εφαρμογές με ξύλο στη Τσιλοέ

Ομιλητές:

Renato Vivaldi ‐ Αρχιτέκτων MSc

Edward Rojas Vega – Αρχιτέκτων, Διδάσκων στα Πανεπιστήμια Austral, Central και Santiago της Χιλής

Jose’ Luis Catalan – Τεχνίτης, Ξυλουργός

Ενότητα 2: Σύγχρονες δομικές εφαρμογές με πηλό στη Σαρδηνία

Ομιλητές:

Maddalena Achenza ‐ Αρχιτέκτων Phd, Διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο του Κάλιαρι, Πρόεδρος ICOMOS  ISCEAH

Marco Sideri ‐ Πρόεδρος του οργανισμού "rete di citta' della terra cruda", Δήμαρχος Ussaramanna Σαρδηνία.

Ενότητα 3: Σύγχρονες δομικές εφαρμογές με πέτρα στη Κρήτη

Ομιλητές:

Πατρίτσια Γεωργακάκη – Αρχιτέκτων MSc

Δέσποινα Κυριαζή – Αρχιτέκτων MSc

Παναγιώτης Κωστούλας – Αρχιτέκτων MSc

Αλέξανδρος Βαζάκας – Αρχιτέκτων Phd, Διδάσκων στην Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Π.Κ.

Μανώλης Πιπεράκης – Τεχνίτης πέτρας

Νικηφόρος Μεϊμάρογλου- Πολιτικός Μηχανικός Msc

Κλήμης Ασλανίδης - Αρχιτέκτων Phd, Διδάσκων στην Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Π.Κ.

Ενότητα 4: Συζήτηση στρογγυλό τραπέζι - 10/9/2023 απόγευμα

Β.  Έκθεση

9‐16/9/2023

Αρχιτεκτονικό φωτογραφικό υλικό από σύγχρονα και παραδοσιακά αρχιτεκτονικά παραδείγματα στα νησιά της Κρήτης, της Σαρδηνίας και της Τσιλοέ με εφαρμογές των τριών βασικών φυσικών υλικών. Η Έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του σχολικού κτιρίου.

Γ. Αρχιτεκτονική – εικαστική κατασκευή με πέτρα, ξύλο και πηλό

11‐16/9/2023

Μια αρχιτεκτονική / εικαστική κατασκευή από πέτρα, ξύλο και πηλό θα πραγματοποιηθεί με τη μορφή 6ήμερου εργαστηρίου στην αυλή του σχολείου. Θα συμμετέχουν έως 18 άτομα όπου θα καθοδηγούνται από μέλη της “πηλΟίκο”, μαστόρους και αρχιτέκτονες ειδικούς στα υλικά αυτά. Στο ξύλινο τμήμα της κατασκευής θα αξιοποιηθεί η περσινή εμπειρία από τη δράση “4+4 fast labs, design με φυσικά υλικά” όπου κατασκευάσαμε μια ξύλινη δομή χωρίς τη χρήση μεταλλικών στοιχείων (βίδες, ελάσματα, ήλοι κ.α.) στις αρθρώσεις, τεχνική που συναντάται στη νήσο Τσιλοέ της Χιλής. Αλλά και στις εφαρμογές με πηλό θα αξιοποιήσουμε εμπειρίες από την ίδια δράση με εφαρμογές από Κρητική γη. Για την κατασκευή αυτή πιθανότατα θα γίνει χρήση ψηφιακών μέσων τόσο στη σχεδίαση και κατασκευή όσο και στον έλεγχο κατά τη διάρκεια της εφαρμογής.Την κατασκευή θα επιβλέψουν οι:

Renato Vivaldi ‐ Αρχιτέκτων MSc

Μανώλης Πιπεράκης – μάστορας πέτρας

Αικατερίνη Βιέννα – Διακοσμήτρια.

Μαρία Μανδαλάκη – Αρχιτέκτων Μηχανικός Phd, Διδάσκουσα στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Π.Κ.

Δήμητρα Καδά –Τελειόφοιτη Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Π.Κ.

Θα συντονίσει ο

Μουσουράκης Απόστολος – Αρχιτέκτων MSc

Πληροφορίες & εγγραφή

pilikoteam@gmail.com
Ιωνίας 6, Χανιά
pilikoteam@gmail.com
cross-circletext-align-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram