Design με φυσικά υλικά

4+4 fast labs

H «πηλΟίκο» αμκε, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, προγραμματίζει τη δράση

Design με φυσικά υλικά

4+4 fast labs

στο Καλλιτεχνικό Χωριό «Βερέκυνθος» στα Τσικαλαριά Χανίων από τις 16 έως και τις 19 Σεπτεμβρίου του 2021 με κύριο αντικείμενο την εφαρμογή παραδοσιακών και καινοτόμων ψηφιακών τεχνικών σε φυσικά και ανακυκλώσιμα υλικά για τη σχεδίαση και δημιουργία σύγχρονων εικαστικών, αρχιτεκτονικών και χειροτεχνικών αντικειμένων.
Για το σκοπό αυτό θα πραγματοποιηθούν, με τη συνεργασία ειδικών διδασκάλων και φορέων από την Κρήτη και το εξωτερικό, 8 ταχύ-εργαστήρια (fast labs).
Θα ακολουθήσει σχετική έκθεση στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου.

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού
Με την υποστήριξη

Τα εργαστήρια απευθύνονται σε επαγγελματίες του κλάδου της σχεδίασης και κατασκευής καλλιτεχνικών και χειροτεχνικών αντικειμένων, καλλιτέχνες, χειροτέχνες, αρχιτέκτονες, διακοσμητές, καθώς και σε φοιτητές της Αρχιτεκτονικής Σχολής ή παραπλήσιων σχολών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Fast lab_1
εφαρμογή ειδικών διακοσμητικών κονιαμάτων από ωμό πηλό

Στο εργαστήριο αυτό, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα χαρακτηριστικά και τα συστατικά του ωμού πηλού και τους τρόπους προετοιμασίας ενός επιχρίσματος βάσης και φινιρίσματος υψηλής αισθητικής. Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στις δυνατότητες που προσφέρει αυτό το υλικό στην τέχνη με τη πειραματική εφαρμογή Κρητικού πηλού διαφορετικών ποιοτικών χαρακτηριστικών.

Διδάσκει η Isabella Breda

Αρχιτέκτονας, κεραμίστρια και designer με εμπειρία στις αποκαταστάσεις και στην αρχιτεκτονική με πηλό. Οι δημιουργίες της χαρακτηρίζονται από τη συνεχή αναζήτηση μιας εκφραστικής γλώσσας, αφής και συναισθήματος πάνω σε αρμονικά σχήματα.

Υπεύθυνη υποστήριξης: Κατερίνα Βιέννα

Fast lab_2
ψηφιακή χειροτεχνία, τέχνη και αρχιτεκτονική

Θεματική εισαγωγή στην έννοια της ψηφιακής χειροτεχνίας – Digital craft και στον αλγοριθμικό σχεδιασμό - Algorithmic design.
Προβλέπεται η χρήση software CAD τρισδιάστατης μοντελοποίησης (Rhinoceros και Grasshopper) εργαλεία με τα οποία οι συμμετέχοντες θα αρχίσουν να εξοικειώνονται κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Το εργαστήριο θα εξελιχθεί πιθανά σε σχέση με το Fast lab3. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να διαθέτουν φορητό Η/Υ .

Διδάσκει η Rossella Siani

Αρχιτέκτονας Phd, ερευνήτρια στην αρχιτεκτονική τεχνολογία και ειδική στον παραμετρικό σχεδιασμό και την ψηφιακή κατασκευή, εργάζεται σε καινοτόμα πειράματα εγκαταστάσεων, επίπλων και ψηφιακής χειροτεχνίας .
Έχει ιδρύσει και διευθύνει τον οργανισμό VAHA, ο οποίος ασχολείται με τη βελτιστοποίηση της ψηφιακής κατασκευής στην αρχιτεκτονική, τη χειροτεχνία και τη τέχνη.

Υπεύθυνος υποστήριξης: Γιώργος Αρχοντάκης

Fast lab_3
εφαρμογή παραμετρικού σχεδιασμού για τη κατασκευή δικτυώματος από καλάμι

Το εργαστήριο αυτό θα επικεντρωθεί στις φυσικές ίνες και ιδιαίτερα αυτών που προκύπτουν από μεγάλου μεγέθους φυτά. Θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις κατασκευαστικές δυνατότητες που προσφέρει ο κάλαμος του ποταμού - Arundo donax. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα παρουσιαστούν ορισμένες παραδοσιακές τεχνικές και οι σύγχρονες ερμηνείες τους σχετικά με τους τρόπους επεξεργασίας και χρήσης αυτών των ινών.
Οι συμμετέχοντες θα ερευνήσουν συγκεκριμένα το θέμα των δικτυωτών κελυφών, ένα δομικό θέμα που θα αποτελέσει τη βάση μιας πειραματικής κατασκευής το σχήμα της οποίας θα ελέγχεται μέσω της χρήσης αλγορίθμων.

Διδάσκει ο Stefan Pollak

Αρχιτέκτονας Phd, ερευνητής στον βιώσιμο πολεοδομικό σχεδιασμό. Από το 1999 ελεύθερος επαγγελματίας όπου, εκτός από ιδιωτικά έργα, σχεδιάζει και παρακολουθεί εργασίες σε κτίρια κοινωνικής χρήσης και διεθνούς συνεργασίας στην Ιταλία, την Ακτή Ελεφαντοστούν, το Νίγηρα, τη Βραζιλία, τη Γουατεμάλα και το Περού. Είναι ιδρυτικό μέλος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού ΑΚ0.

Υπεύθυνη υποστήριξης: Ζέτα Χρυσαφάκη

Fast lab_4
πειραματικές δημιουργίες με πανιά

Οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο υπό τη καθοδήγηση της καλλιτέχνιδος θα κατασκευάσουν εικαστικές συνθέσεις από επαναχρησιμοποιημένα πανιά και διάφορα φυσικά υλικά όπως ξύλα, καλάμια, πηλός κ.α. κυρίως για εσωτερικούς χώρους. Ενδεχόμενη αλληλεπίδραση με άλλα εργαστήρια θα εμπλουτίσει τα αισθητικά και τεχνικά χαρακτηριστικά του εργαστηρίου.

Διδάσκει η Σοφία Βασιλειάδου

Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και συντήρηση Έργων τέχνης σε δημόσιο ΙΕΚ της Αθήνας. Έχει εργαστεί με συμβάσεις στο Υπουργείο Πολιτισμού ως συντηρήτρια υφάσματος και έχει συμμετάσχει σε προγράμματα και εργαστήρια συντήρησης στην Ιταλία και στο Περού. Στα Χανιά διατηρεί εργαστήριο στον Βερέκυνθο.

Υπεύθυνη υποστήριξης: Εύα Καλεβέα

Fast lab_5
κεραμικές κατασκευές με προσθήκη ανακυκλωμένων υλικών

Στο εργαστήριο θα εφαρμοστούν διάφορες τεχνικές κεραμοποιίας με τη χρήση paper clay - χαρτοπηλού από χαρτί εφημερίδας με υπολείμματα διαφόρων ειδών άψητου πηλού. Διάφορα αντικείμενα θα σχεδιαστούν, θα μορφοποιηθούν με το υλικό και θα ψηθούν. Θα γίνει προσπάθεια ένταξης των αντικειμένων σε κατασκευές άλλων εργαστηρίων.

Διδάσκει η Ασπασία Βασιλάκη

Κεραμίστρια. Εργάζεται με τον πηλό από το 1979. Έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις σε όλη την Ελλάδα και σε δύο ατομικές στην Αθήνα το 2002 και το 2004. Κίνητρο και έμπνευσή της είναι ο Μινωικός και ο λαϊκός πολιτισμός. Το εργαστήριο της βρίσκεται στον Βερέκυνθο.

Υπεύθυνη υποστήριξης: Μαρία Μανδαλάκη

Fast lab_6
design με ωμό πηλό

Το εργαστήριο θα γίνει σε συνεργασία ντόπιου κεραμίστα με Ιταλό αρχιτέκτονα ειδικό στον άψητο πηλό. Οι συμμετέχοντες αφού γνωρίσουν το Design με ωμό πηλό στον κόσμο, θα σχεδιάσουν και θα κατασκευάσουν αντικείμενα τα οποία θα μπορούν να τοποθετηθούν σε ξύλινες βάσεις 30Χ30 εκ. . Αρχικά θα δοθούν οι βασικές θεωρητικές γνώσεις σχετικά με το υλικό σε σχέση με τις βασικές ιδιότητες του και θα εξεταστεί η συμπεριφορά του με τη προσθήκη διαφόρων φυσικών υλικών. Στη συνέχεια θα γίνει σχεδίαση αντικειμένων και προκαταρκτικές πειραματικές εφαρμογές. Τέλος θα υλοποιηθούν τα αντικείμενα και θα τοποθετηθούν στις ξύλινες βάσεις. Θα γίνει προσπάθεια σύνθεσης τεχνικών παραδοσιακής κεραμοποιίας με σύγχρονες τεχνικές άψητου πηλού. Πριν το εργαστήριο θα προηγηθεί μια σύντομη φάση on-line προετοιμασίας των συμμετεχόντων.

Διδάσκει ο Sergio Sabbadini

Αρχιτέκτονας ειδικός στην Αρχιτεκτονική και στο Design με άψητο πηλό. Έχει εργαστεί στο Κέντρο Ecologique Européen Terre Vivante στη Γαλλία. Λέκτορας στο Politecnico di Milano. Τεχνικός A.N.A.B. και retenergie. Είναι ευρωπαϊκός εκπαιδευτής ECVET σε πηλοκονιάματα (Learnwithclay paternity), μέλος του συνεταιρισμού Alekoslab και της ερευνητικής ομάδας LCA.

και ο Γιάννης Βλαβογιλάκης

Κεραμίστας από το 1987, έχει επικεντρωθεί στον πειραματισμό και την έρευνα της κεραμικής τέχνης. Από το 1999 διατηρεί εργαστήριο στον Βερέκυνθο όπου διδάσκει επίσης κεραμική τέχνη σε ενήλικες. Έχει δουλέψει μικρές παραγωγές και κυρίως μοναδικά έργα και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις.

Υπεύθυνη υποστήριξης: Κωνσταντίνα Δανοπούλου

Fast lab_7
κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά

Οι συμμετέχοντες θα πειραματιστούν κατασκευάζοντας διάφορες δομές, επιφάνειες και αντικείμενα με υλικά απόρριψης από τα εργαστήρια του Βερέκυνθου και τις βιοτεχνίες του Βιο.Πα. Στη φάση της σχεδίασης πιθανά θα γίνει χρήση Η/Υ και κατάλληλων υπολογιστικών προγραμμάτων παραμετρικού σχεδιασμού. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί με on-line διδασκαλία του διδάσκοντα και την επίβλεψη του αρχιτέκτονα Σώζωνα Κρικελή.

Διδάσκει ο Bruno Sala Conill

Designer. πτυχιούχος βιομηχανικός σχεδιαστής από την Εθνική Σχολή του Μπουένος Άιρες του Πανεπιστημίου του Μπουένος Άιρες. Από το 2008 έως το 2016 ίδρυσε και διηύθυνε την εταιρεία Pomada, ειδικευμένη στον αειφόρο σχεδιασμό, με έμφαση στην επαναχρησιμοποίηση βιομηχανικών ανακυκλώσιμων υλικών για την δημιουργία νέων προϊόντων και εγκαταστάσεων. Μετά το 2016 ταξίδεψε με μοτοσικλέτα στην Αμερική και στην Ευρώπη για χιλιάδες χιλιόμετρα κατά την διάρκεια των οποίων εργάστηκε ως βιο-κατασκευαστής, βιο-οικοδόμος και ξυλουργός.

Υπεύθυνος υποστήριξης: Σώζων Κρικελής

Fast lab_8
από τον αναλογικό στον ψηφιακό κόσμο και πίσω. κατασκευάζοντας πρωτότυπα κοσμήματα από βιοπλαστικά

Στο εργαστήριο αυτό οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν με πρακτικό τρόπο στη δημιουργική διαδικασία η οποία συνδυάζει τα αναλογικά και τα ψηφιακά μέσα με τη μαστοριά (craftsmanship) ενός τεχνίτη. Το υλικό θα είναι τα βιοπλαστικά, φυσικά δηλαδή πλαστικά που «επιστρέφουν» στο περιβάλλον χωρίς επιπτώσεις. Η τεχνική που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι η τρισδιάστατη εκτύπωση FDM. Η σχεδίαση θα ξεκινήσει από μια φυσική μορφή όπως για παράδειγμα ένα κοχύλι. Από αυτή κάθε συμμετέχων θα φτιάξει ένα φυσικό μοντέλο του κοσμήματός του. Στη συνέχεια αυτό θα ψηφιοποιηθεί σε ένα πρόγραμμα τρισδιάστατης σχεδίασης  και θα εκτυπωθεί σε πλαστικό PLA στο εργαστήριο ψηφιακών κατασκευών και ταχείας πρωτοτυποποίησης στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να διαθέτουν φορητό Η/Υ.

Διδάσκει ο Αλέξανδρος Βαζάκας

Αρχιτέκτονας Phd, επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Berlage Institute στο Rotterdam. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το Ε.Μ.Π. με αντικείμενο το συμμετοχικό σχεδιασμό. Είναι διευθυντής του εργαστηρίου Ψηφιακών Κατασκευών και Ταχείας Πρωτοτυποποίησης της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Υπεύθυνη υποστήριξης: Δήμητρα Καδά

Διάρκεια

Τα εργαστήρια θα διεξαχθούν, τις ημέρες 16, 17 και 18 Σεπτεμβρίου από τις 9:00 έως τις 13:00 και από τις 16:00 έως τις 20:00 και την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου από τις 9:00 έως τις 13:00.

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων ανά εργαστήριο, 10 άτομα.
Σε κάθε εργαστήριο προβλέπεται η ένταξη 1 ατόμου από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (μετανάστες, άτομα σε περίοδο επανένταξης κ.α.) και 1 ατόμου με κινητικά προβλήματα.
Σε περίπτωση που οι αιτήσεις για συμμετοχή είναι περισσότερες από 10 ανά εργαστήριο θα γίνει επιλογή μετά από εξέταση των αιτήσεων.

Κόστος

Το κόστος κάθε εργαστηρίου θα είναι μηδενικό για Αμεα και ευπαθείς ομάδες
30€ για φοιτητές και
40€ για τους υπόλοιπους.

Οι καλλιτέχνες και χειροτέχνες του Βερέκυνθου θα μπορούν να συμμετέχουν ή να παρακολουθούν τα μαθήματα δωρεάν.

πληροφορίες

pilikoteam@gmail.com






    Εργαστήριο που επιθυμείτε να συμμετέχετε:

    Έχετε κάποια σχέση με το αντικείμενο του εργαστηρίου;
    Ανήκετε σε κάποια ευπαθή ομάδα;

    Έχετε κάποιο κινητικό πρόβλημα;


    Ιωνίας 6, Χανιά
    pilikoteam@gmail.com
    cross-circletext-align-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram