Top

Έργο

Ισόγειο κέντρο σεμιναρίων από αχυρόμπαλες και ξύλο

Τοποθεσία

Οικισμός Δράπανος δήμου Αποκορώνου στη θέση ‘Κουρουπητά’

Ιδιοκτήτης

Alan & Sharon Jackson Ο.Ε.

Μελετητές
Χρυσαφάκη Ζέτα, αρχιτέκτων μηχανικός
Διαμαντάκη Αντωνία, αρχιτέκτων μηχανικός
Ανδρεαδάκης Τάσος, πολιτικός μηχανικός
Ρόβλιας Κωστας, μηχανολόγος μηχανικός
Η “Ευρωπαϊκή Ακαδημία Βιωσιμότητας” (ESA) είναι ένα  διεθνές διδακτικό και ερευνητικό κέντρο στον τομέα της Δεοντολογίας, της Βιώσιμης Επιχείρησης και της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) που θα ξεκινήσει τη λειτουργία του μέσα στο 2012. Η εμπνεύστρια της δράσης αυτής και ιδιοκτήτρια του κτιρίου που τη φιλοξενεί, Sharon Jackson, είναι διευθύντρια στη ΕΚΕ Carlton του Ηνωμένου Βασιλείου και σημαντικό ζητούμενο για αυτήν εξ' αρχής ήταν οι εγκαταστάσεις της ESA να αποτελούν ένα ζωντανό παράδειγμα κτιρίου φιλικού προς το περιβάλλον.

Η τοποθεσία
Το οικόπεδο βρίσκεται στη θέση ‘Κουρουπητά’ εκτός οικισμού Δράπανου του δήμου Αποκορώνου και έχει έκταση 4.234,56μ2. Πρόκειται για έκταση χωρίς έντονες υψομετρικές διακυμάνσεις με βλάστηση από ελιές, χαρουπιές, πουρνάρια και βελανιδιές. Διάσπαρτοι βραχώδεις μικροσχηματισμοί σε διάφορα σημεία του οικοπέδου σε συνδυασμό με τη βλάστηση παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον δημιουργώντας μεγάλη ποικιλία φυσικού τοπίου σε μικρή έκταση χώρου.

Περιγραφή του κτιρίου - βιοκλιματικός σχεδιασμός και χρήση οικολογικών υλικών
Το κτίριο είναι ισόγειο και έχει επιφάνεια 266,55 μ2 με υπόγειο 80,80μ2.
Το σχήμα του κτιρίου είναι ένα ανοιχτό Γ. Στη μία πλευρά τοποθετείται ένας ενιαίος χώρος γευμάτων και ένα μικρό δωμάτιο υποδοχής και στην άλλη μια αίθουσα συσκέψεων. Οι δύο πλευρές ενώνονται στον κεντρικό χώρο του φουαγιέ, ένα χαμηλότερο από τις αίθουσες χώρο όπου και γίνεται η κύρια είσοδος στο κτίριο. Εκεί τοποθετούνται και οι βοηθητικές χρήσεις όπως τα wc και ένα μικρό κουζινάκι.
Η επικάλυψη των στεγών γίνεται τμηματικά με φύτευση από τοπικά είδη χλωρίδας και τμηματικά από συμβατική λαμαρίνα για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πανέλων που καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες του κτιρίου.

Η διατήρηση του φυσικού τοπίου
Η βλάστηση και οι βραχώδεις σχηματισμοί διατηρήθηκαν ανέπαφοι σε όλη την έκταση του οικοπέδου. Το σχήμα του κτιρίου προέκυψε από την προσαρμογή του στα όρια της οικοδομικής γραμμής και την ένταξή του στο φυσικό τοπίο ώστε να δοθούν ταυτόχρονα στους χρήστες του ιδιαίτερες ποιότητες οπτικών φυγών προς αυτό.

Η εκμετάλλευση του προσανατολισμού για φυσικό φωτισμό και αερισμό.
Η επιλογή παθητικών συστημάτων δροσισμού και ηλιασμού στο σχεδιασμό όπως μεγάλα ανοίγματα στο νότο με στέγαστρα σε επιλεγμένες θέσεις, μικρά ανοίγματα στο βορρά και τη δύση και τοποθέτησή τους σε αντιδιαμετρικές θέσεις συμβάλλουν στη θερμική άνεση του χρήστη και στη μικρότερη κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση και ψύξη του κτιρίου.

Η χρήση φυσικών δομικών υλικών με μικρή ενσωματωμένη ενέργεια.
-Ο φέρων οργανισμός του κτιρίου είναι από επικολλητή ξυλεία ποιότητας C24 από ανακυκλωμένα δάση με πιστοποίηση PEFC.
-Οι τοίχοι πλήρωσης είναι δύο ειδών: για τις δύο μεγάλες αίθουσες χρησιμοποιούνται αχυρόμπαλες 50 εκ πάχους και επιχρισμένες με πηλοκονίαμα εσωτερικά και ασβεστοκονίαμα εξωτερικά. Για το κεντρικό τμήμα που περιλαμβάνει το φουαγιέ και τους βοηθητικούς χώρους χρησιμοποιείται λιθοδομή 60 εκ πάχους από πέτρες της εκσκαφής.
-Οι εσωτερικοί τοίχοι χτίστηκαν από ωμόπλινθους οι οποίοι κατασκευάστηκαν από το χώμα της εκσκαφής, ποταμίσια άμμο και άχυρο.

Η χρήση φυσικών υλικών στην κατασκευή, όπου αυτό ήταν δυνατό, ήταν μια επιλογή με σημαντικά πλεονεκτήματα. Τα προϊόντα της εκσκαφής χρησιμοποιήθηκαν σε πολλά σημεία του κτιρίου. Οι αχυρόμπαλες έχουν πολύ καλές θερμομονωτικές ιδιότητες με αποτέλεσμα να μειώνεται η ανάγκη για κατανάλωση ενέργειας για δροσισμό και θέρμανση ενώ παράλληλα η χρήση του πηλού και του ξύλου στον εσωτερικό χώρο δημιουργεί ένα υγιεινό μικροκλίμα για τους χρήστες.

Εκπαιδευτική δράση
Στα πλαίσια της κατασκευής των εξωτερικών τοίχων διοργανώθηκε σεμινάριο εκμάθησης για δόμηση με αχυρόμπαλες, στα πλαίσια του οποίου ειδικοί και μη στον τομέα της οικοδομής είχαν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τα υλικά και συμμετέχουν στην κατασκευή του κτιρίου.

2010 - 2011 Ευρωπαϊκή Ακαδημία Βιώσιμης Ανάπτυξης _ Δράπανος Δήμου Αποκορώνου